Η Σύντομη (Μεγάλη) Ιστορία των Video Games

Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ πώς ξεκίνησαν όλα αυτά;

Δημοσιεύθηκε από τον Χρήστο Θ. Παναγόπουλο (Sectaroth) στις 05/01/2019.

Οι περισσότεροι από εμάς (ιδίως οι γεννημένοι στις δεκαετίες ’70 και ’80) θυμόμαστε αρκετά καλά τις αίθουσες των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, τα λεγόμενα «ουφάδικα» που μας έτρωγαν ό,τι κέρμα είχαμε και δεν είχαμε επάνω μας.

Pac Man, Bubble Bobble, Missile Command, Space Invaders, Double Dragon, και χιλιάδες ακόμη τίτλοι παιχνιδιών «έκαψαν» το μυαλό μας με την 8bit μουσική τους αλλά και τις ατελείωτες ώρες διασκέδασης που μας προσέφεραν. Όμως, έχουμε αναρωτηθεί ποτέ πώς ξεκίνησαν όλα αυτά;

Η προέλευση των βιντεοπαιχνιδιών ή video games εντοπίζεται στα πρώτα καθοδικού σωλήνα συστήματα άμυνας που χρησιμοποιήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Τα προγράμματα αυτά αργότερα προσαρμόστηκαν σε άλλα πιο απλά παιχνίδια κατά τη δεκαετία του ’50.

Και όπως είχε πει κάποιος «Είμαι gamer όχι γιατι δεν έχω “ζωή”, αλλά επειδή επιλέγω να έχω πολλές»…

Από τα τέλη του ’50 και μέσα στη δεκαετία του ’60, τα περισσότερα παιχνίδια για υπολογιστές αναπτύχθηκαν κυρίως σε μεγάλα υπολογιστικά συστήματα, και σταδιακά άρχισαν να γίνονται πιο καινοτόμα και κυρίως πιο πολύπλοκα. Από την περίοδο αυτή και έπειτα τα βιντεοπαιχνίδια χωρίστηκαν σε διαφορετικές πλατφόρμες: arcade, mainframe, κονσόλες, προσωπικούς υπολογιστές ή κονσόλες χειρός (όπως π.χ. το GameBoy).

Το πρώτο εμπορικό βιντεοπαιχνίδι ήταν το Computer Space και κυκλοφόρησε το 1971, βάζοντας τα θεμέλια για τη δημιουργία και ανάπτυξη μιας νέας βιομηχανίας διασκέδασης στα τέλη της δεκαετίας του 1970 στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ευρώπη. Αυτή η άνθιση επήλθε, όμως, μέσα από δύο μεγάλα τεχνολογικά κραχ.

Το πρώτο σημειώθηκε το 1977, όταν οι εταιρείες αναγκάστηκαν να πουλήσουν απαρχαιωμένα υπολογιστικά συστήματα, κατακλύζοντας την αγορά. Έξι χρόνια αργότερα, το 1983, ένα δεύτερο, ακόμη μεγαλύτερο κραχ σημειώθηκε.

Αιτία στάθηκε ένας «κατακλυσμός» βιντεοπαιχνιδιών που έπνιξε την αγορά και οδήγησε σε πλήρη κατάρρευση της βιομηχανίας παιχνιδοκονσολών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η κατάρρευση της gaming βιομηχανίας το 1983 οδήγησε αμέτρητα παιχνίδια στα αζήτητα
και εν συνεχεία στις χωματερές.

Αυτό οδήγησε σε μια γεωγραφική αλλαγή της παντοδυναμίας της αγοράς: η Βόρεια Αμερική έχασε τα πρωτεία στα βιντεοπαιχνίδια, με την Ιαπωνία να καθίσταται το απόλυτο αφεντικό.

Τότε, ακριβώς, ξεκίνησε η απόλυτη «έκρηξη» στα βιντεοπαιχνίδια…

Οι Greek Titans σας παρουσιάζουν μέσα από ένα 19λεπτο βίντεο, τη μικρή αλλά πλούσια Ιστορία των video games.

Γιατί, όπως και να το κάνουμε κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα!

Ε ψιτ! Μην ξεχνιέσαι!
Κάνε εγγραφή για να μην μείνεις εκτός... παιχνιδιού!
Gaming news, Discord server updates και πολλά άλλα… Κάνε εγγραφή τώρα για όλα τα νέα του Greek Titans Community!
Invalid email address