God of War: H Ιστορία του Kratos (Μέρος Ά)

Δημοσιεύθηκε από τον Ανδρόνικο Κοκιαντώνη στις 01/05/2019.

To God of War είναι ένα third-person action-adventure παιχνίδι που κυκλοφόρησε το 2005 για το Playstation και μετά την μεγάλη επιτυχία ακολούθησε μια σειρά από sequels και prequels μέχρι και το τελευταίο του 2018. Έχει κεντρικό χαραχτήρα τον Κράτος και είναι βασισμένο στην αρχαία ελληνική μυθολογία. Σήμερα θα ασχοληθούμε με το lore αυτού του παιχνιδιού.

….του παιχνιδιού, όχι της μυθολογίας μας,
προλαβαίνω τα:
-μα δεν έγινε έτσι στην μυθολογία
– ΝΑΙ! το ξέρω….

Τα παιδικά χρόνια

Μία προφητεία έφτασε στα αυτιά του θεού Δία, ότι ο θάνατός του και ο αποδεκατισμός του Ολύμπου δεν θα έρθει από τους Τιτάνες (που ήταν σε σύγκρουση για χρόνια) αλλά από έναν σημαδεμένο πολεμιστή. Τότε ο Δίας έστειλε τον Άρη να απαγάγει τον Δείμο, τον αδερφό του Κράτος, που είχε εκ γενετής κόκκινα σημάδια σε όλο του το σώμα. Το πήραν στο domain του Θανάτου και τον φυλάκισαν. Ο Κράτος θεωρώντας τον αδερφό του νεκρό σημάδεψε τον εαυτό του παρόμοια με τα σημάδια του Δείμου.

Μεγαλώνοντας ο Κράτος γνώρισε και παντρεύτηκε την Λυσάνδρα και έκαναν μια κόρη την Καλλιόπη. Στην γέννα η Καλλιόπη αρρώστησε με πανούκλα και προσφέρθηκε ο θεός του πολέμου Άρης να της δώσει την “Αμβροσία του Ασκληπιού”, με την οποία θα γιατρευόταν, μες έναν όρο να πολεμήσει ο Κράτος ως δικός του πολεμιστής τους υπόλοιπους των άλλων θεών που είχαν βάλει στοίχημα. Ανάμεσα σ’ αυτούς ήταν ο πρίγκηπας (που αργότερα έγινε και βασιλιάς) των βαρβάρων Alrik ο πολεμιστής του θεού Άδη. Κερδίζοντας ο Κράτος όλους τους συμμετέχοντες έσωσε την κόρη του δίνοντας της την αμβροσία.

Η Δέσμευση

Ο Κράτος γρήγορα γίνεται και μάλιστα ο νεώτερος, αρχηγός στρατού στην Σπάρτη. Σε μία μάχη εναντίων των βαρβάρων και πιο συγκεκριμένα του βασιλιά Alrik όλα δείχνανε πως ο μέχρι τώρα αήττητος πολεμιστής θα έχανε. Τότε επικαλέστηκε τον Άρη να τον βοηθήσει και δράττοντας της ευκαιρίας ο θεός του πολέμου του έδωσε δύναμη όπως και 2 σπαθιά τα “blades of chaos” με αντάλλαγμα την αφοσίωσή του. Νικηφόρος από την μάχη όπως και τις υπόλοιπες που ακολούθησαν, ο Κράτος, εκτελούσε τις εντολές του Άρη.

Όρκος, ο “oath keeper”

Μία από αυτές ήταν να αποδεκατίσει ένα χωριό από οπαδούς της θεάς Αθηνάς και έτσι και έκανε. Αυτή η δοκιμασία ήταν παγίδα που έστησε ο Άρης. Μέσα στον ναό του οικισμού βρισκόταν η γυναίκα και η κόρη του Κράτος όπου τυφλωμένος από την αργή της μάχης βάζοντας φωτιά σε όλο το ναό τις έκαψε ζωντανές. Τότε κατάρα έπεσε πάνω του όπου οι στάχτες τις οικογένειάς του να καλύπτουν το σώμα του για πάντα παίρνοντας το δέρμα του ένα μόνιμο άσπρο χρώμα και κερδίζει τον τίτλο “Ghost of Sparta”. Το σχέδιο του Άρη ήταν να βγάλει από την μέση την οικογένεια του ώστε να έχει τον τέλειο πολεμιστή και χωρίς άλλες παρεμβολές ή σκέψεις να βρίσκετε υπό στην θέλησή του.

Μετά από το γεγονός αυτό ο Κράτος ανακοίνωσε στον Άρη ότι σταματάει να τηρεί την δέσμευση του γεγονός που έφερε την φυλάκιση και τον διαρκή βασανισμό του από τις Ερινύες. Με την βοήθεια του γιου του Άρη, του Όρκου του “oath keeper” κατάφερε να αποδράσει και να σκοτώσει και τις τρεις Ερινύες. Ο Όρκος αργότερα τον παρακάλεσε να τον σκοτώσει γιατί ήταν ο μοναδικός τρόπος να σπάσει την δέσμευση του από τον θεό του πολέμου οριστικά όπως και έκανε. Ελεύθερος πια ο Κράτος βασανιζόταν από τις αναμνήσεις τις αποτρόπαιας του πράξης να κάψει την οικογένεια του. Μη αντέχοντας όλο αυτό ορκίστηκε πίστη στους υπόλοιπους θεούς ώστε να τον απαλλάξουν από τον πόνο αυτό.

Όταν ο θεός Ήλιος φυλακίστηκε από την Περσεφόνη, την βασίλισσα του κάτω κόσμου ο Κράτος ήταν δισταχτικός και δεν ήθελε να βοηθήσει τους θεούς μιας και ήταν δικιά τους υπόθεση. Όταν έμαθε όμως πως η Περσεφόνη θα πρόσφερε την ψυχή τις κόρης του στον τιτάνα Άτλα με αντίτιμο την καταστροφή του κόσμου τότε σκότωσε την θεά Περσεφόνη και ελευθέρωσε τον Ήλιο για να σταματήσει το σχέδιό της και να σώσει την ψυχή της κόρης του.

Για δέκα χρόνια υπηρετούσε τους θεούς αλλά οι αναμνήσεις του παρελθόντος δεν σταμάτησαν να τον βασανίζουν. Τότε η θεά Αθηνά τον συμβούλεψε να σκοτώσει τον Άρη για να βρει ειρήνη στις πράξεις του. Ο Κράτος χρησιμοποιώντας το κουτί της Πανδώρας ώστε να γίνει πιο δυνατός καταφέρνει και σκοτώνει το θεό Άρη μα οι εφιάλτες δεν σταμάτησαν. Στην προσπάθειά του να αυτοκτονήσει η Αθηνά τον σταματάει και αντί αυτού το οδηγεί στον Όλυμπο και γίνετε ο νέος θεός του πολέμου.

H Προδοσία

Ο Κράτος πήγε πάλι να βρει την αμβροσία του Ασκληπιού αυτή τη φορά για να την καταστρέψει ώστε να μην επαναφέρουν τον Άρη στην ζωή. Όταν τα κατάφερε αποφάσισε να ψάξει για την μητέρα του, την Καλλιστώ, και την βρίσκει ετοιμοθάνατη στην Ατλαντίδα. Του φανέρωσε ότι ο αδερφός του είναι ακόμα ζωντανός και πριν προλάβει να πει ποιος είναι ο πατέρας τους, πράγμα που είχε υποσχεθεί στους θεούς να το κρατήσει μυστικό, μετατράπηκε σε ένα τερατόμορφο πλάσμα το οποίο επιτέθηκε στον Κράτος. Ο Θεός του πολέμου αφού σκότωσε το πλάσμα ξεκινάει την αναζήτηση του αδερφού του. Τον βρίσκει εν τέλει στο domain του θεού θανάτου και τον ελευθερώνει πολεμάνε μαζί τον Θάνατο και τον σκοτώνουν. Βαριά τραυματισμένος όμως ο Δείμος από την μάχη υποκύπτει στα τραύματά του. Μαθαίνοντας ο Κράτος πως και γιατί φυλακίστηκε ο αδερφός του, εξοργισμένος γύρισε στον Όλυμπο να πάρει εκδίκηση.

Δείμος

Με τον στρατό της Σπάρτης στο πλευρό του κατακτούσε την μία πόλη μετά την άλλη και οι θεοί για τον σταματήσουν έστειλαν τον Άργος με μια ορδή τεράτων. Ωστόσο ο Άργος δολοφονήθηκε και κατηγορήθηκε ο Κράτος γι αυτό. Τότε οι θεοί έστειλαν τον Κήρυξ, τον γιο του Άδη, για να συνετίσει τον Σπαρτιάτη. Τότε ο Κράτος τυφλωμένος πια από οργή σκοτώνει τον Κήρυξ προκαλώντας την οργή του Δία. Ενώ ο Κράτος ετοιμαζόταν να επιτεθεί στην Ρόδο τότε ο Δίας τον ξεγέλασε πείθοντάς τον να βάλει όλες του τις δυνάμεις ως ο θεός του πολέμου σε ένα σπαθί, στο Blade of Olympus. Με αποδυναμωμένο πια τον Κράτος, ο Δίας εύκολα τον σκοτώνει με το συγκεκριμένο σπαθί.

Μέρος Β’