Είμαι ο Ανδρόνικος και είδα το Norsemen

Δημοσιεύθηκε από τον Ανδρόνικο Κοκιαντώνη στις 18/03/2023.

Ο λόγος για μία ξεχωριστή σειρά η οποία προβλήθηκε για πρώτη φορά σε Νορβιγική τηλεοραση και πιο συγκεκριμένα στο κανάλι NRK1 το 2016 σε 2 γλώσσες. Και πως το έκαναν αυτό? Επιστράτευσαν τον Μπιμπίλα της Νορβηγίας να κάνει μεταγλώττιση? Όχι! Γύρισαν κάθε σκηνή ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ με τους ηθοποιούς να παίζουν πότε στα Νορβηγικά και πότε στα αγγλικά! Ένα χρόνο του πείρε να φτάσουν στο Netfix και 7 χρόνια για να αποφασίσω να την δω.

Υπόθεση:

Το Norsemen είναι μια Νορβηγικής παραγωγής κωμωδία από τους Jon Iver Helgaker και Jonas Torgersen όπου σατιρίζει το στερεότυπο του “μάτσο” Viking παρουσιάζοντας την καθημερινή ζωή των κατοίκων ενός μικρού χοριού, το Norheim, κάπου στο 790 προ κοινής χρονολογίας

Θετικά:

1) Το χιούμορ του. (ντααα)
Πολύ έξυπνο και καθόλου διακριτικό χιούμορ σε βομβαρδίζει ασταμάτητα σε κάθε επεισόδιο. Με σαφείς επιρροές από slapstick κωμωδία κατάφεραν να μετατρέψουν την αμηχανία σε κωμωδία.
Προσοχή όμως κάπου εδώ γιατί θέλω να προειδοποιήσω λίγο τους “άντρακλες” φίλους μας ότι η σειρά αυτή επικεντρώνεται στο να σατιρίσει αυτή τη “αρρενωπότητα” και την μάτσο αντρίλα και το κάνει περίφημα! Οπότε αν είσαι από αυτούς μακριά γιατί θα έχεις εφιάλτες απο την θεάρα Frøya
Με λίγα λόγια το Norsemen έκανε αυτό που κατάφερε και το brooklyn 99. Ήταν κωμωδία χωρίς να ειναι ρατσιστικό, ομοφοβικό ή φαλλοκρατικό

2) Η προφορά / το cast.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ έστω και σε παρωδία τους Vikings τους υποδύονταν Νορβηγοί (ως επί το πλείστων) και όχι γαλανομάτες Αυστραλοί. Ως επακόλουθο αυτού είναι να μιλάνε τα αγγλικά με νορβηγική προφορά και όχι σαν μεθυσμένοι ή σαν Τζακ Σπαροου του βορά.

3) Frøya
Έρωτας. Αυτό

Αρνητικά:

1) Σενάριο.
Από ένα σημείο και μετά το σενάριο κλέβει την παράσταση από την κωμωδία. Αυτό το λάθος το έχω δει σε πολλές κωμικές σειρές και αυτό γιατί όταν πρέπει να τραβήξουν μια σειρά λόγο επιτυχίας λίγο παραπάνω είναι η εύκολη λύση.

2) Ο Κακός
Η προσωπικότητα του κακού είναι τραβηγμένη απο τα μαλλιά (no pun intended). Ναι οκ, ήθελαν να σατιρίσουν ακόμα και αυτό, τον κακό δηλαδή με τα ψυχολογικά και την αψυχολογιτη συμπεριφορά του αλλά κατέληξε πια να είναι κακός από “μικι μαου” (pun intended)


– Να την δω?
– Ακόμα εδώ είσαι? Βάλτην σε προτεραιότητα