DIABLO: Stay Awhile and Listen (Μέρος A’)

Ένα ταξίδι στο σκοτεινό και συναρπαστικό κόσμο του Diablo.

Δημοσιεύθηκε από τον Ανδρόνικο Κοκιαντώνη στις 05/01/2019.

Diablo Immortal, πουλάκια μου, ε; Mobile gaming μου θέλατε, ε? Θα μπορούσα να γράψω και εδώ ένα “κατηγορώ”, αλλά αντί αυτού θα ήθελα να παρουσιάσω το lore του Diablo, ενός franchise που κάποιοι επέλεξαν να σκοτώσουν ανακοινώνοντας το Diablo Immortal (η ειρωνεία της ημέρας). Οπότε πιάστε καφεδάκι, καθίστε αναπαυτικά, πατήστε play στο video από κάτω και… stay awhile and listen.

The Great Conflict: H Αρχή

Από την αρχή του χρόνου μαίνεται μια ατέρμονη μάχη μεταξύ High Heavens και Burning Hell (ή αλλιώς Παράδεισου και Κόλασης), γνωστή και ως “The Great Conflict”.

Η ιστορία μας στο κόσμο του Diablo ξεκινά με τον αρχάγγελο Inarius, ενός από τους δυνατότερους αρχάγγελους του Angiris Council (Tyrael ο αρχάγγελος της δικαιοσύνης, Auriel η αρχάγγελος της ελπίδας, Imperius ο αρχάγγελος της ανδρείας, Itherael ο αρχάγγελος της μοίρας και Malthael ο αρχάγγελος της σοφίας). Κουρασμένος από τον διαρκή πόλεμο, ο Inarius βρίσκει έναν αναπάντεχο σύμμαχο στο πρόσωπο της Lilith, της κόρη του Prime Evil Mephisto. Μαζί δραπετεύουν κλέβοντας το Worldstone, ενώ τους ακολουθούν και αρκετοί “ομοϊδεάτες” Άγγελοι και Δαίμονες. Σε συνέχεια της φυγής του δημιουργούν το Sanctuary.

Το Sanctuary είναι ένας επίγειος “παράδεισος”. Με την βοήθεια του Worldstone καταφέρνουν να κρατήσουν την ύπαρξή του κρυφή από τον Παράδεισο και τη Κόλαση. Στο Sanctuary, Άγγελοι και Δαίμονες συμβίωναν ειρηνικά και φτάνουν σε σημείο να ζευγαρώσουν μεταξύ τους, δημιουργώντας έτσι την πρώτη γενιά των ανθρώπων, τους Nephalem.

Diablo's Sanctuary
Το μέρος που διαδραματίζεται το Diablo 3

Οι Nephalem είναι και άγγελοι και δαίμονες, οπότε οι “προοπτική” να γίνουν πιο δυνατοί από τους “γονείς” τους είναι υπαρκτή. Ο Inarius αντιλαμβανόμενος κάτι τέτοιο σαν απειλή αποφασίζει να τους αφανίσει, αλλά η Lilith που θέλει να τους χρησιμοποιήσει σαν στρατό για να εξολοθρεύσει τα High Heavens και Burning Hell του αντιστέκεται.

Μετά από σύγκρουσή, ο Inarius εξορίζει την Lilith στο Void και ορίζει τον εαυτό του μοναδικό αρχηγό του Sanctuary. Πολλοί από τους Nephalem χάνονται στη σύγκρουση αυτή, αλλά κάποιοι λίγοι καταφέρνουν να επιβιώσουν. Ανάμεσα σε αυτούς και οι γιοι του Inarius και της Lilith: ο Bul-Kathos ο φύλακας του Worldstone και ο Rathma, ο πρώτος necromancer.

The Sin War

Δεν περνά αρκετός καιρός και οι Prime Evils ανακαλύπτουν την ύπαρξη του Sanctuary, βλέπουν την δύναμη των πρώτων ανθρώπων και προσπαθούν να τους πάρουν με το μέρος τους στη μάχη ενάντια στους Αγγέλους. Για το λόγο αυτό δημιουργούν το δόγμα Triune με σκοπό να προσελκύσουν πιστούς ακόλουθους. Βλέποντάς το αυτό ο Inarius δημιουργεί με την σειρά του το δόγμα Cathedral of Light.

Μια μακροχρόνια διαμάχη ξεσπά ανάμεσα σε αυτές τις δύο εκκλησίες, μέχρι τη στιγμή που η Lilith  δραπετεύει από την αιώνια φυλακή της και προσπαθεί, για ακόμα μια φορά, να χρησιμοποιήσει τους ανθρώπους εναντίων όλων. Μεταμφιεσμένη ως άνθρωπος με το όνομα Lylia  ξεγελά έναν μακρινό της απόγονο, τον Uldyssian, και “ξεκλειδώνοντας” τις μαγικές του δυνάμεις τον στέλνει να εξολοθρεύσει τους οπαδούς και των δύο εκκλησιών.

Ο Uldyssian το καταλαβαίνει και όταν συνειδητοποιεί πως όλοι οι Nephalem έχουν αυτές τις δυνάμεις, τρέπεται σε φυγή μαζί με τον μικρότερο αδερφό του, τον Mendeln, και τη φίλη του Serenthia, και όλοι τους μαζί καταλήγουν στην πόλη Seram. Εκεί, μαζί με άλλους ανθρώπους που τον ακολούθησαν, ο Uldyssian δημιουργεί τους Edyrem. Οι πράξεις του όμως δεν παιρνούν απαρατήρητες.

Ο Rathma, όντας ακόλουθος πια του Trag’Oul, ενός μυθικού δράκου φύλακα του Sanctuary, εκπαιδεύει τον Mendeln ως necromancer. Ο Lucion από την άλλη (που ήταν ο αρχηγός των Triune και γιος του Mephisto) στέλνει μάταια στρατό ενάντια του Uldyssian με επικεφαλής τους MalicDamosGulag και Astrogha. Ο Uldyssian  ύστερα από μονομαχία με τον Bul-Kathos καταφέρνει να βρει το Worldstone, το οποίο εκτός από το να προστατεύει το Sanctuary είχε και μια άλλη ιδιότητα: να εξασθενεί τις δυνάμεις των Nephalem.

Bul-Kathos

Ο Uldyssian, λοιπόν, αλλάζει αυτήν την ιδιότητα και μάλιστα την ενισχύει με τρόπο τέτοιο ώστε να μην μπορεί να παρέμβει ούτε ο ίδιος ο Inarius. Οι Nephalem έχουν πια ασύλληπτες δυνάμεις, αναγκάζοντας έτσι τον Inarius να συμμαχήσει με τον ίδιο τον Diablo για να καταφέρει να νικήσει την συνεχώς αυξανόμενη δύναμη του Uldyssian και των Edyrem.

Εκείνη τη περίοδο ο Tyrael ανακαλύπτει με την σειρά του το Sanctuary, το οποίο βλέπει ως βδέλυγμα. Δεν αργεί η μέρα που τα δύο πιο δυνατά όντα από την αρχή του χρόνου ως και εκείνη την ώρα, ο Uldyssian και ο Inarius, θα έρθουν σε σύγκρουση. Η μάχη που ακολουθεί είναι τρομερή και καταστρέφει σχεδόν όλο το Sanctuary. Ο Uldyssian βγαίνει νικητής, αλλά τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα…

Αποδυναμωμένοι από τη μάχη και οι δύο, καταλήγουν να αιχμαλωτιστούν και να φυλακιστούν από τον Tyrael. Οι Άγγελοι του Παραδείσου μεταφέρουν τότε τον πόλεμο που είχαν με τους Δαίμονες της Κόλασης στο Sanctuary, και στρέφονται και οι δύο εναντίων των Nephalem. Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που ο Uldyssian καταφέρνει να αποδράσει και να σταματήσει τον πόλεμο. Προσπαθεί μάλιστα να επαναφέρει το Sanctuary στην αρχική του δόξα, αλλά είναι τόσο δυνατός που δεν μπορεί πια να ελέγξει την δύναμή του. Προκαλώντας χειρότερες καταστροφές, αντιλαμβάνεται πως ο μόνος τρόπος για να μην προκαλέσει κακό είναι να αυτοεξοριστεί στο Void, κάτι που κάνει με την βοήθεια του Trag’Oul .

Την ίδια στιγμή το Angiris Council αποφασίζει να μην καταστρέψει το Sanctuary, αλλά να επιτρέψει στους Nephalem να ζήσουν σε αυτό. Η συμφωνία αναφέρει πως κανείς Δαίμονας ή Αγγελος δεν επιτρέπεται να παρέμβει ποτέ ξανά και γίνεται δεκτή από τους Δαίμονες με τον όρο ο Inarius να παραμείνει αιχμάλωτος του Μephisto.

Angiris Council

Όλες οι ζημιές αποκαθίστανται, οι μνήμες των Nephalem από αυτά τα γεγονότα σβήνονται και οι δυνάμεις τους επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση, αλλά σαφώς πιο περιορισμένες. Και όλα αυτά με την βοήθεια του Worldstone.

Horadrim

Οι Lesser Evils (AzmodanBelialAndariel και Duriel) συνωμοτούν για να πετύχουν τον εκθρονισμό των Prime Evils  (Diablo “Lord of Terror”, Mephisto “Lord of Hatred” και Baal “Lord of Destruction”) και την εξορία τους στο  Sanctuary.

Τότε ο Tyrael δημιουργεί τους Horadrim, ένα τάγμα απαρτιζόμενο από τους πιο δυνατούς μάγους της εποχής.  Με τον Jered Cain, πρόγονο του Deckard Cain και τον Tal Rasha να είναι μέλη του, καταφέρνει να εγκλωβίσει τους Prime Evils σε τρεις soulstones:

  • Την soulstone του Diablo την οποία κρύβουν σε έναν τάφο ανάμεσα στο σημερινό Westmarch και το παλιό Tristram, χτίζοντας πάνω της έναν καθεδρικό ναό.
  • Εκείνη του Mephisto την οποία τοποθετούν στον ναό του Kurast με τους μοναχούς του Zakarum για φύλακες.
  • Με την soulstone του Baal, όμως, υπάρχει ένα πρόβλημα. Έχοντας σπάσει κατά την διάρκεια της μάχης, δεν μπορεί να κρατήσει φυλακισμένο τον δαίμονα.Σε μια κίνηση αλτρουισμού ο Tal Rasha προσφέρει το ίδιο του το σώμα σαν “φυλακή” για τη ψυχή του δαίμονα. Έτσι καταλήγει δεμένος σε έναν πυλώνα μέσα σε μεγάλο τάφο κοντά στην Lut Gholein προστατεύοντας την soulstone.

Και κάπου εδώ ξεκινά και ο δικός μας ρόλος.

Diablo I

O αρχιεπίσκοπος Lazarus έχοντας ανακαλύψει που είναι κρυμμένη η soulstone του Diablo και θέλοντας να τον απελευθερώσει, ξεγελά τον βασιλιά της KhandurasLeoric, υποσχόμενος του δύναμη σε περίπτωση που κυριευτεί από τον δαίμονα. Έτσι, η νέα πρωτεύουσα του βασιλείου του Khanduras γίνεται το Tristram και ο εγκαταλελειμμένος καθεδρικός ναός το παλάτι του Leoric. Τελικά ο βασιλιάς αποδεικνύεται αδύναμος για να ελέγξει τον Diablo και ο Lazarus στρέφει την προσοχή του στον νεαρό πρίγκηπα Albrecht, τον δευτερότοκο γιο του βασιλιά.

Ο Leoric έχοντας χάσει τα λογικά του μετά από την αποτυχημένη προσπάθεια δαιμονισμού του από τον Diablo, προσπαθεί, μάταια, να σώσει τον γιο του, οδηγώντας τον έναν στρατιώτη μετά τον άλλο στον θάνατο τους. Τελικά δολοφονείται, αλλά η ψυχή του παραμένει να περιπλανάται, ενώ ο ίδιος κάθεται μέχρι και σήμερα στον θρόνο του, φορώντας το σπασμένο στέμμα του…

‘Επειτα από όλα αυτά επικρατεί πανικός. Όταν ο πρωτότοκος γιος του Leoric, Aidan, επιστρέφει, καταφέρνει να νικήσει τον Diablo και να ξεριζώσει την soulstone από το μέτωπο του μικρού του αδερφού. Για να περιορίσει την δύναμή της μέχρι να πάει στο μοναδικό μέρος που μπορούσε να την καταστρέψει, το Hellforge, την τοποθετεί στο δικό του μέτωπο, με την ελπίδα να προστατεύσει τους γύρω του. Όμως τα πράγματα δεν πάνε όπως τα σχεδιάζει…

Μέρος Β΄

Μέρος Γ΄