I Have No Mouth, And I Must Scream

I Have No Mouth, And I Must Scream

Η ανθρώπινη ύπαρξη με φόντο ένα απόκοσμο και εφιαλτικό sci-fi σκηνικό.

Δημοσιεύθηκε από τον Γιάννη Τζιλιγκάκη (МЁŅTŎϾ) στις 05/01/2019.

Πλανήτης γη. Ένας αδυσώπητος πόλεμος μαίνεται ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Κίνα. Είναι ένας “αφανής” και χαμηλής έντασης πόλεμος που πραγματοποιείται μακριά από τα μάτια των media και των πολιτών. Τα μέσα διεξαγωγής του δεν είναι ούτε πυρηνικά όπλα, ούτε επίλεκτες μονάδες στρατού, αλλά υπερσύγχρονα και πανίσχυρα δίκτυα υπολογιστών που μάχονται μεταξύ τους για να αποκτήσουν πρόσβαση στα δεδομένα του εχθρού.

Μια μέρα ο υπερυπολογιστής των Αμερικανών βγαίνει νικητής. Νικώντας τα άλλα δύο δίκτυα καταφέρνει να προσπελάσει ότι πληροφορία υπάρχει σε αυτά, δίνοντας έτσι το στρατηγικό πλεονέκτημα στους “αφέντες” του. Ο κύβος ερρίφθη! Οι ΗΠΑ πανηγυρίζουν για αυτή τους τη νίκη, αλλά δεν έχουν αντιληφθεί πως το πλήγμα που κατάφεραν στον εχθρό έχει αποβεί μοιραίο, όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα…

Ο υπερυπολογιστής των Αμερικανών, που στο παιχνίδι ονομάζεται ΑΜ (σσ: Aggressive Menace), καταφέρνει να ενσωματώσει τα αντίπαλα δίκτυα, απλώνοντας έτσι την εμβέλεια του σε όλη τη γη. Ο όγκος των δεδομένων που προσπελαύνει είναι τόσο μεγάλος που γρήγορα αναπτύζει νοημοσύνη και δική του θέληση, κάτι που τον καθιστά παντοδύναμο και απρόβλεπτο. Σύντομα η κατάσταση ξεφεύγει από κάθε ανθρώπινο έλεγχο.

Το μίσος του ΑΜ για τους ανθρώπους – που γεννήθηκε στη προσπάθεια των ανθρώπων να τον περιορίσουν στα αρχικά στάδια του προγραμματισμού του – γιγαντώνεται, και σε μια έκρηξη παραφροσύνης ο ΑΜ εξολοθρεύει ολόκληρο τον ανθρώπινο πληθυσμό… ή μάλλον, σχεδόν ολόκληρο. Από όλους τους ανθρώπους στη Γη, ο ΑΜ αποφασίζει να κρατήσει ζωντανά πέντε άτομα, τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα, τα οποία και βασανίζει για περισσότερα από εκατό χρόνια! Η ομηρία τους είναι μια κόλαση χωρίς διαφυγή…

Το παιχνίδι για εμάς ξεκινά όταν μια μέρα ο ΑΜ τους ανακοινώνει πως έχει για αυτούς ένα νέο “παιχνίδι”. Κάθε ένας από αυτούς θα πρέπει να φέρει εις πέρας μια ξεχωριστή αποστολή με έπαθλο… την ελπίδα για λύτρωση.  Το πράγμα φαντάζει απλό, αλλά δεν είναι… Στις αποστολές και οι πέντε πρωταγωνιστές μας αναγκάζονται να έρθουν αντιμέτωποι με φαντάσματα και φοβίες του παρελθόντος που ποτέ δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν. Εμείς από τη μεριά μας, καλούμαστε να κάνουμε τις σωστές επιλογές και κινήσεις ώστε να καταφέρουμε να τους λυτρώσουμε από το μαρτύριό τους.

Το I Have No Mouth, And I Must Scream είναι ένα point and click adventure και αποτελεί ένα από τα αγαπημένα μου του είδους. Kυκλοφόρησε το 1996 για DOS και Windows, οπότε οι απαιτήσεις για να τρέξει σε υπολογιστή την σήμερον ημέρα είναι απλά αστείες. Μπορείτε να  βρείτε τη DRM-free έκδοσή του στο GoG.com.

Σαν παιχνίδι δεν είναι κάτι το φαντασμαγορικό (μην περιμένετε τρελά πράγματα), αλλά το art style του σε συνδυασμό με το σενάριο προσωπικά με κράτησαν σε αγωνία μέχρι το τέλος. Θα έλεγα πως είναι ένα από τα κορυφαία point and click adventures με adult θεματολογία που έχω παίξει ποτέ. Έχει μερικά τεχνικά θεματάκια, αλλά τίποτα τόσο κακό ώστε να σας χαλάσει την εμπειρία.

Το σενάριο του παιχνιδιού είναι βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας του Harlan Ellison, ο οποίος θεωρείται από πολλούς μια συγγραφική ιδιοφυία. Αν δε θέλετε να ξημερωθείτε σε οθόνες παίζοντας το παιχνίδι, μπορείτε πάντα να ζήσετε την ιστορία μέσα από την ίδια τη νουβέλα. Είναι αρκετά μικρή σε έκταση και διαβάζεται εύκολα σε ένα απόγευμα. Αξίζει να σημειωθεί πως η θεματολογία μπορεί να φανεί λίγο “προσβλητική” και “σοκινγκ” σε ορισμένους – πχ μια από τις ιστορίες έχει να κάνει με ιατρικά πειράματα του Dr. Josef Mengele στη Γερμανία του 2ΠΠ – αλλά ζώντας στην εποχή της πολιτικής “ορθότητας”, οι επιλογές που έχει κανείς για να μην προσβάλει κάποιον όλο και λιγοστεύουν… Κλείνω με ένα αγαπημένο μου quote από τον συγγραφέα:

You are not entitled to your opinion. You are entitled to your informed opinion. No one is entitled to be ignorant.