Select Your Class

Το αιώνιο δίλημμα σε κάθε νέα αρχή...

Δημοσιεύθηκε από τον Ανδρόνικο Κοκιαντώνη στις 14/09/2019.

Αποφασίζεις να ξεκινήσεις ένα νέο ΜΜΟ ή aRPG. Το βάζεις να κατεβαίνει αποβραδίς πριν κοιμηθείς, γιατί είπαμε, ξέρεις, δεν είσαι noobας… Η νέα μέρα χαράζει, και σε βρίσκει να πατάς το «launch» πριν καλά καλά ανοίξεις τα μάτια σου. Φυσικά, το πρώτο πράγμα που καλείσαι να κάνεις, είναι να φτιάξεις το avatar σου, τον χαρακτήρα που θα σε συνοδέψει για ατελείωτες ώρες, ημέρες ή ακόμα και χρόνια, σε αυτό το νέο, μαγικό σου ταξίδι. Τις περισσότερες φορές καλείσαι να επιλέξεις ανάμεσα από τα «κλισέ» archetypes των MMO που έχουν γίνει γνωστά κυρίως μέσα από το κόσμο του φανταστικού: fighter, wizard, rogue, thief κλπ.

Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που κάποια από τα class, όσο περίεργα και παραφυσικά και αν ακούγονται, έχουν υπάρξει και έχουν καταγραφεί στην Ιστορία της Ανθρωπότητας; Σε αυτό το blog post, λοιπόν, θα ρίξουμε μια ματιά σε κάποια από τα class, την ιστορία τους, αλλά και πως εκλαμβάνονται από την σημερινή pop κουλτούρα.

Druids / Δρυΐδες

Οι Δρυίδες ως επί το πλείστον ήταν ιερείς στην Κελτική Ευρώπη την εποχή του σιδήρου (1600 – 600 π.Χ.). Πήραν το όνομά τους από το ιερό δέντρο των Κελτών τη βελανιδιά (Δρυς). Ελάχιστες πληροφορίες έχουμε για τους αρχαίους ελληνορωμαϊκής καταγωγής Δρυίδες. Ανάμεσα σ’ αυτές είναι ότι αρέσκονταν σε ανθρωποθυσίες και πίστευαν στην μετενσάρκωση.

νεοδρυϊδισμός / νεοπαγανισμός

Ενώ η παρουσία τους ήταν και είναι πραγματική ακόμα και σήμερα (νεοδρυϊδισμός), η μυστικιστική τους φύση ενέπνευσε πολλούς μύθους και ιστορίες, με την πιο αναγνωρίσιμη να είναι αυτή του Πανοραμίξ από το κόσμο του Αστερίξ. Οι δρυίδες εμφανίζονται επίσης σε ορισμένα μεσαιωνικά παραμύθια όπου περιγράφονται ως μάγοι οι οποίοι αντετίθεντο στο Χριστιανισμό. Τις τελευταίες δεκαετίες, λοιπόν, οι Δρυίδες βρήκαν τον δρόμο τους στα games ως κλάσεις που αντλούν μαγεία από τη φύση.

Barbarians / Βάρβαροι

Με τον όρο “Βάρβαρος” οι αρχαίοι Έλληνες αποκαλούσαν όσους δεν μιλούσαν την Ελληνική γλώσσα. Όχι ταπεινωτικά, όχι στην αρχή τουλάχιστον. Ο μύθος λέει πως όταν μιλούσαν, το μόνο που διακρίνονταν ήταν ένας ήχος “βαρ- βαρ- βαρ”, οπότε κατέληξαν να του αποκαλούν “βάρβαρους”. Αργότερα, μετά τον 5ο αιώνα π.χ. πολλοί στρατηλάτες χρησιμοποιούσαν την πασίγνωστη φράση “πας μη Έλλην βάρβαρος” για τονώσουν την εθνική υπερηφάνεια των Ελλήνων.

O Arnold Schwarzenegger στον ρόλο του θρυλικού Conan

Ο όρος “βάρβαρος” σιγά σιγά έφτασε να συμβολίζει τον απολίτιστο άνθρωπο, ώσπου τελικά κατέληξε να θεωρείται στην δύση ως ένας δυνατός, θαρραλέος, αλλά όχι και τόσο εύστροφος πολεμιστής. Πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι ο Κόναν ο Βάρβαρος, βασικός ήρωας μια σειράς διηγημάτων φαντασίας του Αμερικανου συγγραφέα Ρόμπερτ Ε. Χάουαρντ. Τον βάρβαρο τον συναντάμε πια σχεδόν σε κάθε game, όχι απαραίτητα σαν τον αργόστροφο και απολίτιστο πολεμιστή, αλλά ως ένα δυνατό πολεμιστή που αρκετές φορές εμφανίζεται ως μια εκδοχή των πολεμιστών Βίκινγκς.

Paladins / Crusaders

O Paladin βγαίνει από το λατινικό palatinus που σημαίνει “ο ιππότης“. Η παρουσία των paladins υπάρχει διάσπαρτα στην Ιστορία σε διάφορες παραλλαγές με την πιο δημοφιλή των Σταυροφόρων (Crusaders) . Οι Σταυροφόροι ήταν τάγμα ιπποτών τον μεσαίωνα και πολεμούσαν στο όνομα του Θεού, ταγμένοι ολοκληρωτικά στον Χριστιανισμό.

Μια ωραιοποιημένη αυτού εικόνα πέρασε και στην μυθολογία με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Αρθούρο, το Εξκάλιμπερ και τους ιππότες της στρογγυλής τραπέζης και έφτασε σήμερα να είναι playable character σε πολλά games ως ο καλοκάγαθος πολεμιστής με τις βαριές πανοπλίες και ικανότητες που λειτουργούν υποστηρικτικά προς του συμπαίκτες του (heals, buffs, κλπ).

Monks

Σε διάφορα games σήμερα έχουμε επίσης σαν επιλογή να φτιάξουμε αλλά και να είμαστε αντίπαλοι με έναν Monk, έναν πολεμιστή με ελαφριές ως καθόλου πανοπλίες και μάστερ στις πολεμικές τέχνες ασιατικής καταβολής. Αρχικά να πούμε πως ο μοναχός ( monk ) υπήρχε και υπάρχει ακόμα σε διάφορες θρησκείες και είναι αυτός που διαλέγει να απομονωθεί από τα κοινά και την ζωή μέσα στις κοινωνίες είτε μόνος του είτε σε κλειστές κοινότητες σε απομονωμένους ναούς. Δικός μας παράδειγμα είναι οι μοναχοί στα μοναστήρια. Ο σημερινός βέβαια Monk που έχει περάσει στην ποπ κουλτούρα και στα games είναι ο μοναχός του Βουδισμού και πιο συγκεκριμένα του ναού Σαολίν. Ο ναός με πάνω από 1500 χρόνια λειτουργίας είναι γνωστός για τους μαχητές μοναχούς που εκπαιδεύονται στο Κουνγκ Φου.

Necromancers

Τους necromancers τους συναντάμε στα περισσότερα παιχνίδια ως μάγους που αντλούν τη δύναμη τους από τον Θάνατο, τα πνεύματα και τους νεκροζώντανους. Οι πρώτες καταγραφές για νεκρομαντεία υπάρχουν στην Αρχαία Ελλάδα, Αίγυπτο, Βαβυλωνία και αργότερα στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Συγκεκριμένα η πρώτη αναφορά βρίσκεται στην Οδύσσεια όπου η μάγισσα Κίρκη μαθαίνει στον Οδυσσέα ένα ξόρκι για να επικοινωνήσει με τα πνεύματα του κάτω κόσμου ώστε να μάθει τι του επιφυλάσσει το ταξίδι του. Πολλές άλλες αναφορές και μύθοι γύρο από την νεκρομαντεία υπάρχουν σε πολλά περιόδους της ιστορίας, μέχρι και σήμερα, με την πιο διάσημη αυτή στην Βικτωριανή εποχή όπου ο μυστικισμός αλλά και ο σκοταδισμός επικρατούσε.

Σε όλες σχεδόν τις μυθολογίες παρουσιάζεται ως ένας ανίερος μάγος και συνήθως έχει τον ρόλο του κακού και στην καλύτερη του αντιήρωα. Στην ποπ κουλτούρα άρχισε σιγά σιγά να αλλάζει και από τον Sauron του Lord of the Rings φτάσαμε στον “Necro” του Diablo

Αυτές είναι κάποιες από τις πιο γνωστές class που δεν ήταν εμφανές ότι υπήρχαν σαν ομάδες στην ιστορία τις ανθρωπότητας.
Τώρα ξέρεις..
Please select your class
Next